Tykkilumilatu

Suomen Ladun Kuukauden ulkoiluteko:

Tykkilumilatu jatkaa hiihtokautta Heinolassa

Heinolan raviradalla ja sen lähituntumassa on tekolumelle tehty pulkkamäki ja 1 600 m hiihtolatuja neljä metriä leveällä tykkilumipatjalla. Ladun ja mäen käyttö on kaikille maksutonta. Ravirataa on parhaina päivinä kiertänyt yli 500 hiihtäjää.

Heinolassa oli huoli huonoista talvista ja hiihtokauden lyhenemisestä. Kansalaisaloitteita ja ehdotuksia tykkilumiladun perustamisesta oli tehty useita, mutta asia ei edennyt kaupungissa. Syyskuussa 2016 Heinolan Ladun hallitus päätti ryhtyä itse toimeen.

Hankkeen valmistelua varten perustettiin työryhmä ja sille valittiin hallituksesta osaava vetäjä, Jarmo Pilli. Selvitysten perusteella päädyttiin konseptiin, jossa Heinolan Latu ottaa vetovastuun tekolumilatuhankkeesta. Kaupungilta anottiin ja saatiin 14 000 euroa avustusta.

Talkoilla ja avustuksella toteutettu

lumitykki-3 lumitykki-1 lumitykki-2-jpg

Tykkilumiladun toteuttajiksi valittiin luotettavia yrityksiä. Lumitykit ja aggregaatti tuotiin lumetuspaikalle 10.12.2016 ja lumen ajo ja levitys Raviradalle tapahtui 14. – 16.12.2016.

Heinolan Ladun tehtävä oli organisoida työ ja valvoa sen tekemistä. Yhdistyksen oma työpanos oli vapaaehtoistyötä. Paikalliset yrittäjät ovat tukeneet hanketta monin tavoin.

Hankkeen eteen on tähän mennessä tehty lähes 200 talkootyötuntia.

Projektin vetäjälle, Jarmo Pillille hiihdon ja hiihtokulttuurin vaaliminen on tärkeää. ”Monen vuoden yrittämisen jälkeen on vihdoin saatu lumetettu latu Heinolaan. On ollut tosi upeaa nähdä, kuinka ladulla on päivittäin niin paljon eri ikäisiä käyttäjiä. Toivottavasti kaupunkimme on havainnut, millainen liikuttaja tämä tykkilatu on, ja on valmis osallistumaan ladun tekemiseen tulevinakin vuosina”, hän toteaa.

 Rvirata Lumi saapuu kuormurilla Iso kuormaaja Ravirata Baanaa yöllä

Yhteistyö on tärkeää

”Heinola on pieni kaupunki, joten meillä ei ole varaa keskinäiseen kilpailuun”, kertoo Heinolan Ladun sihteeri Sirpa Mäkilä. Heinolan Latu tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden ja yhdistysten kanssa.

Esimerkiksi Heinolan Iskun hiihtojaos pitää Raviradalla lapsille viikoittain kokoontuvaa hiihtokoulua. Lapsia varten on vedetty erillinen, suora ladunpätkä. Pirjo Peltomaa Iskun hiihtojaostosta kiittelee tykkilunta: ”Ilman sitä ei olisi joulukuussa päästy lumelle ollenkaan.”

Tykkilumiladun tulevaisuus

Vaikka lumipatjan paksuus on ohentunut paikoitellen noin puoleen alkuperäisestä (tammikuun puoliväli), sen laatu on pysynyt kohtuullisen hyvänä. Taivaalta satava lumi säästää patjaa. Heinolan Ladun arvio on, että pohja saattaa hyvinkin kestää kevääseen ja pidentää hiihtokautta siitäkin päästä. Lisää lunta ei tälle sesongille enää tehdä, budjetoidut varat on käytetty.

Ravirata Kolamiehet 20170117 Ravirata lumetus ilmasta ravirata-seppo-2

Paljon asioita piti sopia

Lumetusaika:
Lumetus tehdään talvella 2016–2017, kun ilman lämpötila laskee vähintään vuorokaudeksi -8 asteeseen.

Latupohja:
Maapohjan omistaa Heinolan kaupunki. Latupohjan pituus Raviradalla on noin 1 000 m ja leveys noin 4 m, lisäksi tehdään levennys portille. Lumipatjan paksuus noin 50 cm. Maa on riittävän tasaista.

Vedenottopaikka:
Faneerin kiinteistöt Oy:n omistamalla tontilla oleva, käytöstä poistettu tukkiallas, johon vesi tulee Maitiaislahdesta. Vedenottoon on lupa. Lisärakenteita ei tarvita.

Ravirata nuoret oppii Ravirata hiihtäjiä Sirpa ja kaveri

Lumen teko- ja varastopaikka:
Faneerin kiinteistöt Oy:n omistama kenttä tukkialtaan vieressä, koko vähintään 40 x 80 m, etäisyys vesilähteestä alle 150 m. Kenttä on valmiina, kentän käyttöön on lupa. Alue on teollisuusaluetta, joten melu- tai pölyhaittoja asutukselle ei ole.

Lumen valmistus, kuljetus varastopaikalta latupohjalle, levitys:
Lumen tuottaja: Multi-Snowtech Oy, Jämsä. Aggregaatti, pumput ja lumitykit sekä henkilökunta
Lastaus autoihin: Heinolan Maansiirto Ky:n pyörökuormaaja.
Kuljetus: Heinolan Maansiirto Ky:n kuorma-autot (arvioitu ajoaika 2 vrk).
Lumen levitys ja tasaus latupohjalle: Heinolan Maansiirto Ky:n kaivinkone.
Latukone: Heinolan kaupungin Liikuntapalvelut

Latupohjan viimeistelytasaus ja paikkaukset hiihtokaudella
Lunta jätetään pienehkö määrä Faneerinrantaan mahdollista viimeistelytasausta ja myöhempiä paikkauksia varten.

Lunta tarvitaan myös Latumajan vieressä olevan pulkkamäen kunnostukseen ja mäenlaskukauden pidennykseen. Samalla turvataan suositun Laskiaisriehan olosuhteet.