Juustopolku

Juustopolulla tavataan!

Vuosittain syyskuun viimeinen sunnuntai.
Perinteinen syyspatikka Vuolenkoskelta Heinolaan tai toisinpäin. Polun pituus noin 18 km. Bussikuljetus Heinolan turistipysäkiltä Vuolenkoskelle klo 9.00. Ohjelmassa myös puolikas eli kuljetus turistipysäkiltä Lepolaan. kuljetus Lepolaan lähtee klo 10.45,  1/2-matkat:
Heinolaan n. 10 km ja Vuolenkoskelle n. 12 km.

IMG_1370.kopio
IMG_1385.kopio IMG_1377.kopioIMG_1382.kopioJuustopolulla 2015

Juustopolku kutsuu syksyisin reippailemaan suuren joukun ulkoilijoita.

Juustopolku on vanha yhdysreitti Iitin Vuolenkosken ja Heinolan välillä. Vuolenkosken ja Läpiän kylien omavaraistalouteen harjaantuneet asukkaat taivalsivat aikoinaan polkua pitkin suureen maailmaan, Heinolan torille, mukanaan kirnuvoita, kotijuustoa ja muita kauppatavaroita. Vuodesta 1983 polku on ollut syksyisen patikointiretken reittinä.

Polku myötäilee Kymijoen vesistöä, mutta kulkee enimmäkseen metsän suojassa. Vesistönäkymiä tarjoavat lähinnä polun varren lammet. Kiinnostavin nähtävyys on Kupparinkivi, jääkautinen järeä siirtolohkare. Vuosittaisten kunnostustöitten jäljiltä polku on koko mitaltaan kohtuullisen hyvässä kunnossa. Valkoiset viitoitusmaalaukset on tarkistettu ja korjattu pari viikkoa ennen tapahtumaa, ja polun kummassakin päässä on kartta, joista reitin kulun voi lähtiessään tarkistaa. Pitkospuut ja metsätiet helpottavat paikoitellen etenemistä. Reitti on luokiteltu keskivaikeaksi, joten tukevat ja sopivat jalkineet ovat tarpeen.  Reitillä on mittaa noin 18 km. Pitkän polun lisäksi on tarjolla puolikas, ”pätkäpolku”,  noin 10 km:n reitti Lepolasta Heinolaan tai Vuolenkoskelle.

Retkeilytapahtuman järjestävät Heinolan Latu  ja Vuolenkosken kyläyhdistys.  Heinolan Ladun talkoolaisryhmä on hoitanut riuskasti polun raivauksen. Heinolan Ladulla on reitin varrella kaksi huoltopistettä ja Vuolenkosken kyläyhdistyksellä yksi, joten reitille voi lähteä kevyin eväin. Ladun toiseen pisteeseen, Tamppilahden pohjukkaan on sytytetty nuotiotulet, ja siellä voi paistaa lettuja ja makkaraa. Mehua ja lettutaikinaa on tarjolla ilmaiseksi, kahvia ja pullaa sekä makkaraa myydään. Korvenlammen pisteellä on tarjolla mehua. Kyläyhdistys on varannut omalle huoltopisteelleen makkaraa, kahvia, leivonnaisia ym.

Juustopolusta on sukupolvelta toiselle siirtynyt runsaasti perinnetietoa. Juustopolku oli vesi- ja jääteitten rinnalla tärkeä väylä Vuolenkoskelta Heinolan kaupunkiin.

Tapahtuman ajankohta on lukkiutunut suuskuun viimeiseen sunnuntaihin. Heinolan turistipysäkiltä lähtee busseja Vuolenkoskelle tasan kello 9.00, ja ne purkavat matkustajat lähelle polun päätä. Paluumatkalla ne kuljettavat vuolenkoskelaiset Heinolan Jyränköön, polun toiseen päähän. Bussi puolikkaan lähtöpaikalle Lepolaan lähteen turistipysäkiltä 10.30. Järjestetty patikointiretki on helppo ja turvallinen tapa tutustua Juustopolkuun, sen jälkeen on helppo kävellä omin päin uudelleen joko koko polku tai käydä katsomassa kiinnostavimmat kohdat.

Heinolan Latu ry
PJ Seppo Rautiainen, 040 738 0960
Siht. Sirpa Mäkilä 050 374 2389